Dunakanyar Vásárlói Klub


FRISS HÍREK

Keres:


Helyi Pénz: mindenki jól járhat
2012. január 25.

Érdemes belefogni a dologba - ez derült ki azon a több mint félszáz érdeklődőt vonzó konferencián, amelyet a Dunakanyar Vásárlói Klub szervezett a helyi pénz kibocsátásának ügyében hétfőn.

 

Meghívásukat elfogadva eljött Vácra Perkovátz Tamás, az országban elsőként bevezetett Soproni Kékfrank ötletgazdája, Leitold László, a Kinizsi Bank vezérigazgató-helyettese, aki érintett a Balaton-környéki települések összefogásával hamarosan megjelenő helyi pénz szervezésében és itt volt Józsa Tamás, a veszprémi önkormányzat kabinetfőnöke is. De megtisztelte a váciakat jelenlétével és véleményét is elmondta Vagyóczky Károly, több magyar forint bankjegy tervezője is.

A helyi pénz egyértelműen sikertörténet lehet, ha megfelelő körültekintéssel vezetik be - derült ki az előadásokból. Egy ilyen bankjegy tulajdonképpen olyan, mint egy étkezési utalvány, s ahhoz hasonló elszámolási és könyvelési szabályok vonatkoznak rá. Teljesen törvényes, s már nem csak idehaza, hanem külföldön is sok helyen meglépték már ezt a lehetőséget.

A helyi pénz nagy előnye, hogy felhasználása többnyire egy jól meghatározható területen történik, tehát erre a Dunakanyar és térsége rendkívül jó megoldás lehet. A helyi pénzt helyben költik el az emberek, ezzel erősítik a kis- és közepes vállalkozásokat, közvetve hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez. Mivel a szervezők szabadon döntenek, hogy a helyi pénz elfogadásáról kivel kötnek szerződést, megtehetik, hogy ebből a körből a multikat kizárják - hangzott el.

Az eddigi két magyar kezdeményezés tapasztalatai azt mutatják, hogy körülbelül egy esztendő szükséges ahhoz, hogy az indulás zökkenőmentes legyen. Sopronban - mivel ott elsősorban magánszemélyekre épül a kezdeményezés - a szövetkezeti formát választották, míg a balatoni települések - ott az önkormányzatok fogtak össze - egy részvénytársaság megalapításáról döntöttek. Vácott úgy tervezik, hogy szövetkezetet hoznak létre, a 30 ezer forintos részjegyek megvásárlásával a polgárok is résztulajdonosai lehetnek a vállalkozásnak. Természetesen a tagok körébe várják a vállalkozókat, az önkormányzatokat és munkáltatókat egyaránt!

A helyi pénzt forintért lehet megvásárolni, a pénzt a Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet kezelné és a betétért korrekt kamatot fizetne. A helyi pénz bármikor beváltható forintra, az átváltásért a soproniak például 0,25 százalékos költséget számolnak fel.

Ha sikerül megteremteni az érdekeltséget mind a felhasználók, mind az elfogadók körében, a váci helyi pénz egy hosszútávon sikeres vállalkozás lehet. (Furucz Zoltán - Váci Napló)

<< Vissza